Zabranjena priča?

Ponovo imamo situaciju u kojoj se trudimo da ispravimo veliku istorijsku nepravdu. Naime, strip pred vama jedna je od tri preskočene priče Martija u dragom periodu kada je ovaj serijal objavljivao Dnevnik iz Novog Sada. Pored nje, preskočen je i jubilarni 100. broj (u boji), ali i prvi od famoznih sedam specijalnih brojeva označenih titulom BIS, objavljivanih kao dopunske epizode brojevima 107, 115, 119, 127, 131, 139 i 206.

Budući da se radilo o vremenu u kom je novosadski gigant već polako ali izvesno počeo da posustaje, i kada je jubilarni kolorni strip sigurno bio ekonomski isuviše krupan zalogaj u periodu nestašice papira i nadolazećih sankcija, a 107 BIS se hronološki manje-više poklapao s poslednjim objavljenim Martijem u okviru njihove edicije (beše to prva priča nakon tog broja – „Otrovni okean”), jasno je zbog čega su se stvari odigrale tako kako jesu. Međutim, dok za te dve epizode možemo naslutiti da su razlozi za preskakanje bili tehničke prirode, opravdanja za neobjavljivanje „Panove frule”, koja se prostirala između 38. i 40. broja po originalnoj numeraciji, zaista nema.

Nastavi sa čitanjem

Neko drugo kad

Petnaestog januara 1968. godine, na kioscima širom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, jedna mekokoričena sveska (čiju je naslovnu stranu, tik uz riknu, krasila upečatljiva vertikalna žuta traka) zasijala je kao rendžerska zvezda na žestokom suncu Divljeg zapada. Tog dana u istoriju domaće popularne kulture zlatnim slovima upisala se baš ta traka, simbol edicije koju je osmislio Mitar Milošević, glavni urednik Dnevnikovih zabavnih izdanja, još jedne u moru sličnih roto-svezaka u ponudi, za koju će se pak ispostaviti da je sa sobom donela revolucionarni duh.

Nastavi sa čitanjem

tex-bas-cover

Kako se kalio čelik

Izdavačka epopeja o Teksu Vileru zapravo je klasična priča o Ružnom Pačetu. Kao što legenda kaže, on se prvi put sreo sa svojim italijanskim čitaocima u četvrtak, poslednjeg septembarskog dana 1948. godine, kao junak mračne prošlosti i ne preterano svetle budućnosti, s obzirom na to da su njegovi tvorci više nade polagali u drugi strip na kome su istovremeno radili.

Nastavi sa čitanjem

Fenomen Mater Morbi

Dvesta osamdeseti broj redovne edicije Dilan Dog, izdavačke kuće Serđo Boneli Editore, u Italiji je prvi put objavljen u decembru 2009. godine (u Srbiji juna 2013, kao 71. broj u našoj numeraciji), i slobodno možemo reći da je položio test vremena, jer ga pamtimo kao priču iz novijeg perioda ovog serijala koja je nesumnjivo ostavila najveći utisak na publiku i kritiku. Tekst Roberta Rekionija i crtež Masima Karnevalea uspeli su da, obrađujući temu kojom se ovaj popularni strip nikada do tada nije bavio, omoguće novi nivo iskustva čitanja junaka kojeg je stvorio Ticijano Sklavi.

Nastavi sa čitanjem