Bzzzz!

Specijalno obaveštenje!

Dobro došli na stranice prvog Specijalnog broja, poslednjeg našeg ovogodišnjeg izdanja. Odmah ćemo priznati: nije tajna da smo ideju o pokretanju paralelne edicije ovakvog naziva imali još 2017. godine, dok smo razvijali koncept Zlatne serije. Prosto, nama koji i dalje pamtimo Dnevnikova izdanja, Specijalni broj (nikako Specijal) ostaće zauvek urezan kao nešto posebno, drugačije i bolje od uobičajenog. Budući da je Zlatna serija sama po sebi bolja i popularnija od svake druge edicije – što zbog izbora konkretnih stripova, što zbog alternativnih naslovnih strana domaćih autora – usuditi se makar na pokušaj da nadmašimo tako nešto činilo se preambicioznim, bar u samom početku. Zato smo odlučili da vidimo kako će se stvari odvijati: da sačekamo pet (i po) godina, iliti pedeset brojeva Zlatne serije. Dovoljan period da je ustoličimo kao najbitniju strip-ediciju na Balkanu, što ona danas svakako jeste.

Sudbina je, međutim, htela da malčice ubrzamo stvari i Specijalni broj pokrenemo već posle 43. sveske Zlatne serije. Sudbina u narodu poznata još i pod imenom Serđo Boneli editore. Naime, koncept specijalnih brojeva nije nešto što je strano našim čitaocima: ideju o godišnjacima s jednodelnim pričama na većem broju strana od uobičajenih mesečnih svezaka osmislio je još Alfredo Kasteli kada je pokrenuo Marti Misterija Specijal davne 1984. godine. Sledeći ovaj primer, drugi junaci su jedan po jedan dobijali svoje specijalne brojeve. Zagor Specijal pokrenut je 1988. godine i dogurao je do 34. broja, Dilan Dog Specijal startovao je godinu dana ranije i stigao do 28. broja (pre nego što je pretvoren u Planetu mrtvih), a Mister No Specijal krenuo je još godinu dana ranije i objavljivan je do 20. broja, to jest 2009. godine (prošle godine objavljen je neočekivani 21. broj). O Čikovim Specijalima i da ne pričamo, oni su bili preteča celog poduhvata.

„Dobro, pa šta sad s tim? Zagorove Specijale objavljujete u istoimenoj ediciji, Dilanove Specijale kroz Super book i Planetu mrtvih, od Čikovih Specijala ste odustali nakon šest brojeva, Martijeve Specijale ste započeli kroz Biblioteku MM, jedino Mister Noove Specijale niste još dirali!” Verujemo da otprilike ovakve misli prolaze sad kroz glave većine naših redovnih čitalaca. Sve ste u pravu, situacija je tačno takva. S malom razlikom što nije. Potreba za ovom i ovakvom, uranjenom   edicijom nametnula se sama od sebe. Budite strpljivi, sledi pojašnjenje…

Planeta mrtvih je mrtva, živela Planeta mrtvih! Odlukom Ticijana Sklavija, fenomenalni Specijali Alesandra Bilote smešteni u postapokaliptičnu zombijsku budućnost (kod nas odmetnuti u zasebnu ediciju) stavljeni su, ehm, na led. I to na najmanje dve godine, kaže Bilota lično. U međuvremenu, težište DD Specijala premešta se drugde, između dva sveta. Gde tačno? Saznaćete već u idućem broju.

Za to vreme, Zagor Specijal dobio je prvi put u svojoj istoriji još jedan broj u istoj godini, 35. po redu. S tim što nije reč o regularnom Specijalu, već o izdanju koje je silom prilika smešteno u tu ediciju, kaže urednik i scenarista Moreno Buratini. Naime, tokom svojih šezdesetak godina postojanja, serijal o Zagoru iznedrio je više priča koje nisu bile namenjene nijednoj postojećoj ediciji. To su stripovi osmišljeni za netipične publikacije različitih obima, formi i dimenzija. S vremenom se javila potreba da se te kraće i duže pustolovine saberu u neka posebna izdanja, a budući da je uvođenje nove edicije na italijanske kioske poprilično skup projekat, čelnici kuće Serđo Boneli editore odlučili su da prirede dva „lažna” Specijala upravo s tim darkvudskim pričicama – jedan krajem ove, drugi krajem iduće godine. Srećom, kod nas uvođenje nove edicije na kioske nije toliko skupa rabota, te stoga pred sobom imate prvi Specijalni broj Zlatne serije!

Spektakl otpočinjemo Zagorom i izdanjem koje se sastoji od čak pet priča premijerno objavljenih na srpskom jeziku. Noseća, ona najduža (120 strana), zove se „Zagonetka broda”, scenario je napisao Moreno Buratini, a za crteže se postarao tandem Sedioli–Verni. U Italiji je prvobitno objavljena 2018. u vanrednom formatu kaiševa stripa, u šest sveščica, kao omaž Zagorovim počecima šezdesetih godina prošlog veka, dok je još bio serijalizovan u tom obliku.

Kao omaž staroj ediciji istog naziva (premda se svakako nadamo da će ova naša opstati duže od 14 brojeva), brod isplovljava pod zastavom Duha sa Sekirom, upravo pomenutim 35. Specijalom, koji nećemo ponovo objaviti u okviru Zagor Specijala, gde se koncepcijski definitivno ne uklapa. Znamo da vas muče mnoga pitanja poput „ali koji još junaci će ovde biti zastupljeni?”, „ma zašto pokrećete još jednu ediciju?” i „jeste li normalni, đavo vas odneo?”, ali kao što ste navikli – zarad starog dobrog analognog užitka u iščekivanju idućeg broja – nećemo reći ništa više i pustićemo vas da sve otkrijete sami u mesecima pred nama.

Uživajte u čitanju, želimo vam zdravu, srećnu, uspešnu i pre svega uzbudljivu 2023. godinu!