Još od 7. februara 2008. godine...

Svaki četvrtak mora biti veseo!

To je naša misija već petnaest godina i nemamo nameru od nje da odustanemo.

Prvi strip

Sve je počelo „Tajnom Sumera”, prvim brojem redovne edicije Zagor. Mali broj čitalaca tada je mogao i sanjati da će novi izdavač, nakon bezuspešnih pokušaja drugih tokom minule decenije i po, opstati duže od zlokobnih sedam-osam brojeva, a kamoli da će šeststo i obilan kusur četvrtaka kasnije hrliti u susret svom hiljaditom izdanju.

Te davne 2008. godine, scenom je tiho vladala sumorna atmosfera pesimističke pomirenosti sa slutnjom da se stripovi nikada neće uistinu vratiti na kioske, da je to jednostavno ideja iz nekog drugog, davno prošlog vremena (iliti nekog drugog kad), relikt blistave prošlosti koje se sa setom sećamo. Opšteprihvaćen je bio stav da dragi junaci kao što su Zagor, Dilan Dog, Mister No, Marti Misterija i Teks u Srbiji nikada više neće biti čitani, te da je budućnost stripa u niskotiražnim, skupim i, samim tim, ne naročito lako dostupnim izdanjima za knjižare. Godine su proletele, ali jedna stvar se nije promenila – vratili smo trajno strip na kioske i nastavili da dajemo sve od sebe kako bismo srušili mit o stripovima kao prevaziđenom ili neozbiljnom obliku kulture i umetnosti. Trudimo se da po najpopularnijim mogućim cenama na kontinentu i uz pristup izdanjima koji ruši stereotip o stripu kao niskokvalitetnoj zabavi ponudimo širok opseg naslova što je moguće većem broju potencijalnih čitalaca. Dokazali smo: stripovi nisu prevaziđeni. Naprotiv. Oni su danas svežiji, snažniji i neophodniji nego ikada pre!

Stare ili nove priče?

Probranom društvu junaka pridružila su se i neka nova lica: Dampir, Bred Beron, Leo Palp, Dragonero, Napoleon, ali i neki iz stare garde, poput Komandanta Marka i Taličnog Toma. Noseći likovi proširili su horizont avanture i na svoje dopunske edicije (Zagor Odabrane priče, Dilan Dog Super book, Zagor Specijal, Dilan Dog Planeta mrtvih), ali uporedo s kiosk izdanjima, koja su bila i ostala kičma našeg izdavačkog programa, počeli smo povremeno da objavljujemo i pristupačna specijalna izdanja namenjena čitaocima zainteresovanim za slavne početke. Kroz njih hronološki pratimo pustolovine naših omiljenih heroja, počev od onih najranijih, u kojima su se još tražili, ne ličeći baš sasvim na one verzije sebe koje pamtimo. Ne smemo zaboraviti ni posebna kolekcionarska izdanja: kultne stripove koji kvalitetom priče i crteža iskaču iz standardnih okvira, dela koja potpisuju velemajstori devete umetnosti – sve to u luksuznom ruhu.

Šta je najpopularnije?

Evolucijom izdavačkog iskustva i čitalačkih apetita stigli smo i do naših najpopularnijih edicija – kolekcionarske Biblioteke Obojeni program, koja donosi kolorne priče (ne naknadno bojene stare, već potpuno nove, moderno ispripovedane i često „eksperimentalne”), te do najdražeg dragulja naše produkcije – Zlatne serije! U čast istoimene legendarne edicije, na pedesetogodišnjicu njenog rođenja pokrenuli smo novu, Zlatnu seriju za XXI vek, koja ne beži od uticaja svoje starije sestre, ali kroz izdavačke vode svakako pliva nekim drugim, sopstvenim putem. U duhu tradicije koju je negovala stara Zlatna serija, od broja do broja pažljivo kombinujemo do sada neobjavljene avanture svima omiljenih junaka s reprizama njihovih najčuvenijih priča; to „presečemo” novim, zanimljivim i kvalitetnim serijalima kao što su Dedvud Dik, Priče iz baze „Drugde” ili Nejtan Never – i tako dobijemo recept koji nijednog čitaoca ne ostavlja ravnodušnim. Kuriozitet naše Zlatne serije takođe su i sada već čuvene (ponekad i kontroverzne) alternativne korice svakog broja: naslovne strane koje ekskluzivno ilustruju najbolji domaći autori.

Gde naći stripove?

Sva naša izdanja za kioske možete naći upravo tamo – na kioscima, onim koji drže do sebe. Nažalost, situacija s generalnom distribucijom takva je da se često ispostavlja kako naših izdanja nema baš na svim kioscima ili da se broj primeraka koji je do njih stigao brzo rasproda. U tom slučaju, propuštene brojeve možete poručiti pozivom na broj telefona našeg Kluba čitalaca (011/2710-488) ili slanjem mejla na adresu klubcitalaca@veselicetvrtak.com – svaki naručeni naslov dobićete s popustom od 20%.
Isti popust važi i u maloprodajnim objektima Trafika, kao i ukoliko bilo koje naše izdanje naručite putem njihovog sajta. Ali to nije sve! Stripove sa logotipom naše kuće (izdanja za kioske i kolekcionarska izdanja) pronaći ćete i u sledećim specijalizovanim knjižarama…

Srbija

Beograd

Beograd

Beograd

Svet stripa
Kragujevac

Bulevar Books
Novi Sad

Mister No
Podgorica

Tarantula
Mostar

Colosseum
Banja Luka

Babilon
Đakovo

Školska knjiga
Hrvatska

Oblaček
Celje

Bunker
Skoplje

Kuda dalje?

E, to je zanimljivo pitanje. Nažalost, nemamo ni vremeplov, ni kristalnu kuglu, stoga je teško predvideti šta nas čeka u budućnosti (osim u slučaju Zlatne serije, tu imamo jasan plan sve do 2030. godine), ali jedna stvar je sigurna: uzbudljivih avantura neće nam manjkati! Uživajte u čitanju!