Bzzzz!

U međuvremenu: Ticijano Sklavi bez Dilana Doga

Iako ovog čuvenog italijanskog urednika, pisca i scenaristu svi bez greške vezuju za njegovo čedo Dilana Doga, Ticijano Sklavi poznat je i po svojim epizodama Zagora (neprevaziđenom „Demonu ludila” i „Vuku Samotnjaku” pre svega), Mister Noa, ali i kratkim izletima na Martija Misteriju, pa čak i Kena Parkera. Međutim, domaći čitaoci ostali su uskraćeni za spisateljsku stranu njegovog stvaralaštva, jer Sklavi iza sebe ima i desetak proznih knjiga poput one najpoznatije – „Dellamorte Dellamore” (romana za koji je svaki dilandogovac koji drži do sebe čuo) – na osnovu koje je 1994. godine snimljen istoimeni kultni film Mikelea Soavija sa Rupertom Everetom (Dilanom Dogom lično) u glavnoj ulozi.

Međutim, jedan drugi Sklavijev roman, ili bolje rečeno novela, dospeo je ovih dana u žižu interesovanja domaće publike. Veseli četvrtak, poznat po skoro pa petnaestogodišnjem stažu, objavio je u svojoj autsajderskoj ediciji Međuvreme ambiciozni strip-album „Zardo”. Reč je o multimedijalnom projektu začetom još početkom devedesetih godina prošlog veka, kada je Sklavi napisao roman „Crno.”, zatim ga pretočio u scenario za pilot-epizodu nikada nerealizovanog strip-serijala, a potom u scenario za film. Knjiga je objavljena (samo u Italiji, a u međuvremenu (!) Sklavi je i tamo zabranio reprintovanje), film je snimljen 1992. godine u režiji Đankarla Soldija, ali scenario za strip ostao je da čami u nekoj fioci sledećih trideset godina. Sve do 2020, kada je predat u ruke sjajnom crtaču Emilijanu Mamukariju, pred kojim se našao težak zadatak: nadmašiti Đampjera Kazertana, jednog od najlegendarnijih i najupečatljivijih Dilanovih ilustratora, kome je onomad scenario prvobitno namenjen.

Edicija Međuvreme ima zanimljiv koncept, kroz koji nameravamo čitaocima da ponudimo sve one stripove koji nas zanimaju u trenucima kada se ne bavimo objavljivanjem novih i starih dogodovština Zagora, Dilana, Martija, Mister Noa ili Teksa. Prva knjiga ove edicije bio je upravo prvi grafički roman Ticijana Sklavija „Glasovi vode” iz 2019. godine, u fenomenalnom stilizovanom crtežu Vertera Del’Edere, koji ipak nije po svačijem ukusu, priznajemo. Nametnulo se kao logičan izbor da druga knjiga bude drugi grafički roman Ticijana Sklavija, premda bi se dalo raspravljati na temu šta je starije, budući da je scenario za „Glasove vode” mlađi od scenarija za „Zarda” nešto manje od tri decenije. Naravno, to su finese o kojima će diskutovati strogi kolekcionari i strastveni poznavaoci Sklavijevih dela, suština je da oba od ukupno dva njegova grafička romana imamo objavljena na srpskom jeziku, i to u istoj ediciji.

S obzirom na to da je Veseli četvrtak pored svog „redovnog” angažmana (iza nas je već više od hiljadu različitih stripova objavljenih na kioscima širom zemlje) publiku navikao i na povremeno priređivanje ambicioznih kolekcionarskih izdanja (poput na crnom tržištu neprocenjivih „Majki i očeva”, „Duha sa Sekirom”, prva dva toma edicije Veliki Teks ili fenomenalne knjige „Dilan Dog – Dnevnik” sa ispovestima i prisećanjima autora koji su prodefilovali kroz serijal tokom trideset godina postojanja), čitaoci koji žude za dodatnim sadržajima ni ovoga puta neće ostati razočarani.

Pored samog stripa, „Zardo” sadrži i pomenuti roman „Crno.”, skice i ispovest crtača Mamukarija, Sklavijeve stare spise, nacrte i razrade ideja, ali i ono što je naročita ekskluziva domaćeg izdanja – sveobuhvatni esej doktora horora Dejana Ognjanovića o filmu „Nero.” i okolnostima koje su pratile ceo trideset godina dug poduhvat. Sve tri inkarnacije Sklavijeve ideje predstavljene su u ovoj luksuznoj knjizi velikog formata i tvrdih korica, i mirne duše možemo zaključiti da se radi o još jednom pravom dragulju, koji će ponosno krasiti kolekcije svih istinskih ljubitelja i kolekcionara stripova. Tako bi se moglo zaključiti da je pred vama još jedan album iz naše podsvesne edicije pod nazivom Više od stripa, koja polako ali sigurno raste…

Sada kad smo „završili” sa Sklavijem (osim u slučaju da odluči da napiše svoj treći grafički roman), možemo da nastavimo dalje, neke zanimljive stvari idu nam u susret u ovoj ediciji. Uživajte u čitanju!