Bzzzz!

Dampir uzvraća udarac

Noć veštica, famozni praznik koji se u mnogim zemljama obeležava uoči zapadnohrišćanskog praznika Svi sveti, slavi se ovih dana i tim povodom na kioske u Srbiji čuveni Dampir vratio se po treći put! Dobro, istini za volju, možda ne samo zbog toga, budući da za novo uvrštavanje Dampira u Zlatnu seriju postoji više razloga…

Najpre, tu je film, prvi blokbaster produkcijske kompanije Boneli Entertejnment, koji je svoju italijansku premijeru doživeo baš prošle nedelje. Vest o osnivanju filmskog studija Boneli prvi put smo čuli u novembru 2018. godine i evo, moralo je proći tačno četiri godine da bi njihov prvi projekat (težak petnaest miliona evra) ugledao tamu bioskopskih sala. Reditelju Rikardu Kemelu, kome je ovo je prvenac, ukazana je čast i odgovornost da pokrene BCU (Bonelli Cinematic Universe) i u taj pohod krenuo je s glumačkom ekipom koju predvode Vejd Brigs (Harlan Draka), Stjuart Martin (Emil Kurjak), Frida Gustavson (Tesla) i Dejvid Morisi (Gorka). Snimanje „Dampira” otpočelo je 5. oktobra 2019. na lokacijama u Bukureštu i u Brašovu, u Rumuniji. Zanimljivo je da je prvobitni plan, pa čak i načelni dogovor između Srpske filmske asocijacije i italijanskih producenata, bio da se film snima u Srbiji, budući da se, kao što sigurno znate, radnja dobrim delom odigrava na teritoriji bivše Jugoslavije. Avaj, do toga nije došlo i sada ćemo videti kako je Rumunija „odglumila” naše krajeve… Trenutno nemamo saznanja hoće li film biti uvršten u domaću bioskopsku distribuciju, ali držimo palčeve.

Drugi razlog za gostovanje Dampira u ovoj ediciji jeste jedan stari dug. Kada smo u 22. broju objavili drugi deo priče o udruživanju Dampira i Dilana Doga, njemu smo priključili i četiri kratke priče, originalno objavljivane povodom održavanja različitih stripovskih manifestacija u Italiji. Sada je došao trenutak da vam predstavimo četiri nove kratke priče nastale iz istih festivalskih pobuda, ali to nije sve, jer vas pored njih očekuju i još (minimum) dva stripa.

U Italiji je krajem 2016. godine po uzoru na apgrejdovane verzije Almanaha kakve su dobili Dilan Dog, Teks i još neki junaci objavljen prvi (i jedini) broj Dampir Magazina. Iako edicija očigledno nije zaživela, ono što to izdanje čini posebnim jeste činjenica da su se tvorci serijala o sinu gospodara noći u neku ruku scenaristički udružili, budući da su za ovu prigodu i Mauro Bozeli i Mauricio Kolombo napisali po jednu priču. Podsećamo, Kolombo se suštinski povukao sa rada na Dampiru posle 32. broja redovne serije (epizoda „Nezasiti”) i vraćao se samo u nekoliko navrata (konkretno, pisao je scenarija za 63, 79. i 164. epizodu). Sada se vratio s pričom pod naslovom „Rejv žurka”, koju objavljujemo u boji.

Moramo se ipak posebno pozabaviti Bozelijevim, prvim, glavnim i najdužim stripom u ovom broju. Ilustrator „Kralja planine” je miljenik naše redakcije Paolo Bačilijeri, čuveni crtač Napoleona i Dilana Doga. Ono što je naročito zanimljivo jeste da je Bozeli odlučio da se nadoveže na svoje ranije epizode. Pre svega na 33. i 34. broj redovne serije („Pod vulkanom” i „Pećina trolova”), u Italiji originalno objavljenih 2003. a kod nas 2010. godine. Tada smo upoznali prelepu Gudrun, potencijalnu Harlanovu „vernu ljubu”, koja u njemu vidi reinkarnacije dvojice drevnih islandskih ratnika. Ali to nije sve, Bozeli se nadovezuje i na deveti Dampir Specijal („Učenici crne škole”), koji igrom slučaja možete naći po domaćim striparnicama u izdanju naših zagrebačkih kolega iz Strip-agenta.

Naravno, čitanje prethodnih priča u kojima se pojavljuje Gudrun nije neophodno i neće vam narušiti uživanje u ovoj epizodi (za koju je maestralni Ivica Stevanović oslikao čak tri različite korice), ali će vam pomoći da sastavite kompletniju sliku o širokoj lepezi sporednih likova i dugim narativnim lukovima koji su glavna karakteristika ovog serijala.

Do iduće dampirske prilike, uživajte u čitanju…