Bzzzz!

Nesrećna ljubav

Zagorov ljubavni život oduvek je bio predmet sprdnje među onima koji nisu obožavaoci stripova o Duhu sa Sekirom. Najlakše je napraviti šalu na račun toga kako njegovo indijansko ime zapravo vuče koren od zagorelosti ili još lakše na račun toga kako su Čiko i on dva muškarca koji žive zajedno u kolibi u močvari. Gorka istina jeste da je Zagor po svoj prilici bio u romantičnim odnosima sa više pripadnica lepšeg pola nego zlobnici koji mu se podsmevaju. Pored čuvene Fride Lang, tu je zanosna Mari Lavu, neodoljiva Virdžinija Fišleg, famozna Izabel poznatija kao Plavuša, ljubav iz mlađih dana Kendra (obe smo nedavno videli u „Darkvudskim romanima”), riđokosa devojka neodoljive sličnosti sa glumicom Skarlet Johanson koja je takođe zavela mladog Patrika Vajldinga (u integralu „Duh sa Sekirom”), Indijanka Ajane i šamanka Šijer (takođe u „Duhu sa Sekirom”), zatim frendzonovana Dženi iz Plezent Pointa i tako dalje i tako bliže, ali jedna žena uvek je zauzimala posebno mesto u njegovom srcu – odvažna pustolovka Gambit.

Prvi put smo je sreli u „Vudu osveti” (Odabrane priče #18) i eufemizam je reći da su se između nje i našeg junaka pojavile varnice, kao što kadar iznad jasno dokazuje. Sam kraj epizode prikazao nam je Gambit kako sluša razgovor između Čika i Zagora, koji nam otkriva njegov pogled na ovu problematiku: „Ja sam pustolov… Vodim život pun opasnosti i ne mogu da zahtevam da jedna žena na takav način živi sa mnom… Dosad nikad nisam imao duge veze… Ko zna… Možda ljudi kao ja nisu stvoreni za normalan život!” Snažna žena poput Gambit, naravno, nije dopustila Zagoru da je otkači, već je ona to učinila njemu, koristeći u pismu reči iz gornjeg citata. To svakako nije bio njihov poslednji susret, videli su se još i u originalnim brojevima 370 i 371 redovne serije (kod nas još neprevedena priča), a zatim i u „Omči za Gambit!” (naša redovna edicija Zagor 60–62).

Iako se, za razliku od Plavuše, nije pojavila u samom stripu, scenarista Buratini osvrnuo se na nju i u pomenutom izdanju „Darkvudski romani”, velikom kolekcionarskom integralu sa šest novih Zagorovih dogodovština ispripovedanih kroz usta tajanstvene osobe izvesnom novinaru, koji pokušava da sklopi sliku o gospodaru Darkvuda dvadeset godina nakon njegovog „poslednjeg” poduhvata. Šta mu je rekla, možete videti ispod…

I evo nas pred četvrtim Gambitinim gostovanjem u Zagorovom univerzumu, koji će nam otkriti više o njenoj prošlosti. Uživajte u čitanju!