Bzzzz!

Povratak korenima

Dobro došli u prvi broj Zlatne serije u 2023. godini. Ko bi rekao da je prošlo tačno pet godina otkako smo se upustili u pokretanje naše zlatne edicije, deluje kao da se to u najboljem slučaju dogodilo juče… Za nama je pregršt dobrih stripova – nekih starih, nekih novih – i možemo vam potvrditi da nastavljamo dalje u istom maniru, onako kako smo na samom početku zamislili. Strip pred vama spada u kategoriju novijih, budući da je u Italiji objavljen 2019. godine, i ovo nam je prvi izlet u budućnost kada je o Teksovim pustolovinama reč. Napravili smo već nešto slično u slučaju Zagorovih avantura, pa smo (s obzirom na to da je ovakav potez naišao na oduševljenje većeg dela publike) poželeli da obradujemo i teksovce jednom naročito atraktivnom epizodom, do koje u redovnoj seriji Teks nećemo skoro stići. Može li godina početi bolje?

Brojni su razlozi zbog kojih smo se odlučili baš za ovaj strip. Scenarista Đanfranko Manfredi i crtač Alesandro Boči (uz bitan doprinos Klaudija Vile na korici A i uvodnoj stranici) odlučili su da, odmah nakon jubilarne 700. epizode, italijanskim čitaocima podare „strašnu” priču smeštenu na teritoriju Meksika. Iako serijal o Teksu i njegovim kompanjonima važi za stub temeljac klasičnog, dobrog vesterna, današnji čitaoci često umeju da smetnu s uma koliko je njegov tvorac Đanluiđi Boneli voleo da ga baci u atmosferu strave i užasa. Nije slučajno što je Teksov najveći neprijatelj Mefisto glavom i bradom. Manfredi i Boči upravo zato su odlučili da odaju čast ranijim danima sage o omiljenom nam rendžeru i stvore upečatljivu dvodelnu epizodu (kod nas, podrazumeva se, sabranu u jedno izdanje), koja otvoreno igra na kartu horora. Naravno, Teksovi obožavaoci koji su alergični na i najmanju naznaku onostranog ne moraju revoltirano da odustaju od čitanja, ispod jeze i zorta krije se masna peščana epopeja sa Divljeg zapada.

Italijanski naslov „La regina dei vampiri” ljubiteljima Hamerove produkcije odmah u sećanje doziva italijansku verziju naslova kultnog „Vampirskog cirkusa” Roberta Janga iz 1972. Iako radnja ovog filma nema nikakve veze s fabulom stripa pred vama, bez sumnje se radi o simpatičnom Manfredijevom namigivanju nostalgičnim osećanjima, koja ovaj naslov budi među obožavaocima horora. Međutim, uz sve te omaže starim dobrim vremenima, „Gospodarica vampira” je apsolutno moderan grafički roman, pre svega zahvaljujući neverovatnim crtežima Alesandra Bočija.

Ovo je tek druga Mafredijeva vestern avantura koju objavljujemo (nakon „Izazova u Montani”, Veliki Teks u boji 2), ali i druga Bočijeva (prva beše „Meskalero bez lica” u 14. broju Biblioteke Obojeni program). Bočiju je ovo pak treća vampirska priča u okviru našeg izdavačkog programa (nakon Dampira #31 i druge knjige Biblioteke Dampir), a svakako ćemo se ponovo družiti s njim na stranicama Biblioteke Dampir, ali i Zlatne serije.

Moramo se osvrnuti i na neverovatnu koricu B našeg Leonida Pilipovića, kome je ovo peta naslovna strana za Zlatnu seriju. Budući da je, između ostalog, već nacrtao Zagora u borbi protiv zombija, činilo se logičnim da je on najbolji izbor za Teksov sukob s vampirima. Ekskluzivno ćemo vam otkriti da je Leo završio i svoju sledeću ilustraciju (ponovo za Zagora, ponovo je nadmašio samog sebe), videćete je ove jeseni pod sjajnim okolnostima, a trenutno radi na naslovnoj strani za epizodu Martija Misterije. Što se Teksa u Zlatnoj seriji tiče, ove godine svakako možete očekivati još jedan broj posvećen njemu, i to sa pričom koja važi za jednu od najboljih u čitavom serijalu. Jedva čekamo da vam otkrijemo više kada bude došlo vreme za to…