INTERVJU: Roberto Rekioni i Mauro Bozeli

Epizode „Stiže Dampir” i „Istraživač noćnih mora” imaju izdavačku priču koju vredi detaljnije osmotriti. Naime, iako su ovo dve tesno povezane avanture, na kioscima su objavljene kao zasebni naslovi. Prvi deo priče pojavio se na stranicama Dilana Doga, dok je drugi deo, nedelju dana kasnije, osvanuo u Dampiru. Reč je o formuli često korišćenoj u američkom stripu, receptu koji Serđo Boneli editore nikada ranije nije praktikovao. Kako se rodila ideja za ovaj projekat? I kako je došlo do odluke da se on baš na ovaj način ponudi čitaocima?

Nastavi sa čitanjem

INTERVJU: Anđelo Stano

Zdravo, Anđelo. Nijedan čovek nije ostrvo, pisao je pesnik Džon Don. Ali od danas – jedna žena jeste! Devojka koja gola leži u okeanu jedna je od najosetljivijih a najupečatljivijih scena u Dilanu Dogu. A to nije jedina grafička ludost u broju 400. Kako si pristupio radu na jednom tako vizionarskom i raskošnom delu, sastavljenom od međusobno suprotstavljenih komadića isprepletanih s nadrealnom, anarhičnom nonšalancijom?

Na jedini mogući način: delimično sam bio upoznat sa sinopsisom, a scenario sam dobijao malo-pomalo, i zato sam se naprosto prepustio struji da me ponese, sledeći tok događaja. Osećao sam se kao tajni putnik na Dilanovoj galiji, koja plovi u pravcu nepoznate sudbine, ukrštajući tu i tamo svoj put s nekim od stalnih tema i košmara iz opusa serijala.

Nastavi sa čitanjem