Bzzzz!

Atlas jedne priče

dd-152-korice

Kada plovimo morem, neophodni su nam odgovarajući instrumenti i nautičke karte kako se u nepoznatim vodama ne bismo izgubili. Za plovidbu kroz „Mater Dolorosu” isto bi nam tako dobro došla mapa. Jer, koliko god bila zamišljena kao priča koja se može čitati i sasvim zasebno, ona jeste jasno povezana s izvesnim epizodama Dilana Doga koje su joj prethodile i koje ovde doživljavaju svoj završetak.

Ovo je, to će reći, jedan maleni kompas, čisto da se nađe kao ispomoć u orijentaciji.

OD 5. DO 11. STRANICE
Scena počinje nekoliko sati ranije u odnosu na „Priču o Dilanu Dogu”. Mali Dilan, njegov otac (takođe Dilan) i njegova majka (Morgana) nalaze se na galiji. Otac je obuzet svojim eksperimentima čiji je krajnji cilj serum večitog života, a upravo u priči „Mater Dolorosa” otkrivamo zašto je njime toliko opsednut. Vidimo i posadu, iskreno govoreći, prilično nervoznu.

OD 12. DO 24. STRANICE
Ovde se pravi kopča s pričom „Mater Morbi”, u kojoj Dilan postaje žrtva jednog veoma posebnog zla i suočava s Majkom Bolesti, posle čega, na izvestan način, ostaje obeležen.

OD 25. DO 29. STRANICE
Vraćamo se u prošlost, gde ponovo čitamo o načinu na koji virus i vakcina funkcionišu. Dve epruvete za dve doze. Prva je otrov, koji te ubija. Druga je vakcina, koja te vraća u život.

OD 30. DO 36. STRANICE
Ponovo Mater Morbi, ali i svet nastanjen zombijima; Dilan „ubija subotnje veče” u stilu Frančeska Delamortea (ako želite da saznate nešto više o tome, možete pogledati film snimljen po Sklavijevom romanu „Dellamorte Dellamore” ili pak pročitati DD Specijal „Crni užas”, objavljen u VČ izdanju kao DD Super book #26).

OD 37. DO 48. STRANICE
Ovde ima svega i svačega. Počinje u Munlajtu, mestu Dilanovih dečačkih dana, u kome je naš stari momak upoznao svoju prvu veliku ljubav: Marinu Kimbal. Referenca se, naravno, odnosi na „Dugi pozdrav”, epizodu broj 74 (objavljenu u 25. tomu Biblioteke Dilan Dog). Nakon toga pojavljuje se i Džon Goust, tajanstveni finansijski magnat koje se prvi put susreće s Dilanom u originalnom broju 341 (132. broj redovne edicije VČ-a), prisiljavajući našeg istraživača noćnih mora da se stavi u službu haosa. U svom dugačkom monologu, Goust se osvrće na događaje iz epizoda „Morgana”, „Priča ni o kome” i „Priča o Dilanu Dogu” (naći ćete ih, tim redom, u sledećim knjigama Biblioteke DD: 9, 15, 34).

Goust, osim toga, otkriva da je upravo on tajanstvena osoba koja je stajala iza Dilanovog spasavanja u „Muškom srcu” (originalni 342, ali 133. broj u izdanju VČ-a) i dobročinitelj koji mu je poklonio kuću u broju 346, tj. VČ DD #137 („…i u prah ćeš se vratiti”). Sve se završava još jednom direktnom referencom na „Dugi pozdrav”: Dilan ponovo skače s litice i pod vodom se suočava s utvarom galije.

OD 49. DO 53. STRANICE
Na galiji vlada atmosfera straha i pobune među mornarima. Svima vama koji ste pročitali 100. broj ishod je poznat.

OD 54. DO 84. STRANICE
Opet smo u svetu „Mater Morbi”. Drvo muka, koje se pojavljuje u toj epizodi, ovde je otelotvoreno kao glavni jarbol crnog broda Majke Bolesti.

OD 85. DO 86. STRANICE
Opet Džon Goust. Kao što smo već videli u broju 341 („U službi haosa”), ova zagonetna ličnost neverovatno je sposobna i gaji strast prema ekskluzivnim restoranima.

OD 87. DO 91. STRANICE
Ovde se nalazimo u bolnici Rojal Fri. Ta ružna zgrada poprište je događaja iz priče „Mater Morbi”, u kojoj se pojavljuje i neprijatni doktor Vonegat; sada ga ponovo srećemo (sva je prilika da ga posle svega ipak nisu otpustili). Pored toga, u jednom kadru Mater Morbi citira Bon Džovijevu pesmu „Bad Medicine”. Sličnu scenu, u kojoj je protagonista grmalj-ubica Aksel Nil, videli smo već u minijaturi „Pregažen vremenom” (prvi broj Biblioteke OBOJENI PROGRAM), kada se ta bolnica i pojavljuje prvi put.

92 i 93. STRANICA
I ovde ima svega. Dilan, Gručo, Blok, lord H. Dž. Vels, madam Trelkovski, oko iz Golkonde, neobična hobotnica iz broja 100, te mnoge Dilanove ljubavi. Ova spektakularna scena predstavlja posvetu liku i delu legendarnog Đanija de Luke, ali je ostalo dovoljno prostora i za prigodan omaž Anđelu Stanu (ostavljam vam to zadovoljstvo da otkrijete koji).

OD 94. DO 98. STRANICE
Ovde se priča spaja s početkom 100. broja, da bi se na kraju preklopili. Našlo se tu mesta čak i za Frika.