bred-kaver-1

Otpisani s laserima

Da li je Bred Beron politički najbitniji Bonelijev serijal? Šta donosi sutrašnjica? Da li nam je potreban srpski svemirski program?

Svojevremeno sam naćulio uši, raširio sva tri oka, a onda sam iz čela pustio pipke. Na njihovim vrhovima antenice su pažljivo slušale najavu Breda Berona, novog Bonelijevog mini-serijala. Stripoljubi, posebna rasa na planeti Gaji/Gei, odmah će pomisliti da znaju razlog moje znatiželje. I zaista, bilo je tu i stripskog interesovanja – recimo, naslovne strane Fabija Čelonija (r. 1971), diplomca milanske Škole za strip i ilustraciju, koji je 1991. postao profesionalni stripar, cenjen i omiljen i u realističkoj stilizaciji i u karikaturi.

Nastavi sa čitanjem

dragonero-kaver-1

Krv starog zmaja

Ravnoteža je poremećena. Drevno zlo pomalja svoju ružnu glavu u svet ljudi. Čarobnjak Alben okuplja družinu koja bi mogla doneti spas: bivšeg vojnika Jana, koji krije sudbinsku tajnu, učenog orka Gmora, tehnokratkinju Mirvu, monahinju-ratnicu Ekubu i vilovnjakinju Seru — čije su moći sa biljkama mogući ključ izbavljenja… Kao da ste negde načuli o ovome?

Naravno da ste čuli, i to više puta.

Nastavi sa čitanjem

00-kaver-copy-1

Nezalečeno srce Katalonije

Ulaženje nekog izdavača u „tržište zabave za odrasle” je eufemizam koji se može odnositi samo na sledeće – ili nam olako daješ eros ili nas kukom uvlačiš u tanatos. A Veseli četvrtak, najtiražniji stripski izdavač u Srbiji, jednostavno je izbegao liniju manjeg otpora, tako da njihov prvi album za odrasle ne nudi ni mekšu ni tvrđu erotiku.

„Barselona u svitanje” nudi nam tanatos. Tiho nam pripoveda mračni geopolitički i socijalni triler, zapakovan u pitku mediteransku atmosferu Barselone 1923. Strip objašnjava, na brutalan ali gospodski način, krupnu zaveru sa dokumentarnom, istorijskom osnovom.

A potpisan je blistavim imenima španske kulture – Alfonso Font (1946) i Huan Antonio de Blas (1942-2016).

Nastavi sa čitanjem