Bzzzz!

Uzdizanje Za-Te-Nejevo

„Ali to je mitsko mesto, isto kao Utopija ili darkvudska šuma!”, reče Marti Šmeseru, svom prijatelju na umoru, kad ga je ovaj poslao u potragu za Avalonom (Biblioteka Marti Misterija, knjiga 3). I zaista, što se samog Martija tiče, dogodovštine takozvanog Duha sa Sekirom bile su plod mašte raznih autora, nesumnjivo hodočasnika puteva kojim se ređe ide, duž kojih su im se priviđale lijane usred Severne Amerike. Šta je važilo za Martija, važilo je i za bilo kog drugog Bonelijevog junaka. Naime, svaki od njih imao je svoj mali svet, prijatelje, neprijatelje, pustolovine i nije bilo nikakvih iskakanja iz šablona. Za razliku od, recimo, američkih Di-Si ili Marvel junaka, čiji su univerzumi često maltene incestuozno povezivani, pa se neretko događaju susreti različitih junaka ili gostovanja jednih kod drugih, to kod Bonelija nije bio slučaj decenijama.

A onda se na kioscima pojavio Dilan Dog. I nepunih godinu i po dana kasnije dobili smo prvo gostovanje Martija (a i Dijane, Jave i Trevisa) u jednoj Dilanovoj epizodi („Kaljostro”, osamnaesta epizoda po originalnoj numeraciji, Biblioteka Dilan Dog, knjiga 6). Iako će Kasteli kasnije tvrditi kako je to apokrifna epizoda, jer Marti, bože moj, nikad ne bi prevario Dijanu, prepustićemo vama, dragi čitaoci, da pustite mašti na volju šta li je to DSČM radio u šatoru Mirjam Malik usred pustinje, ili na proplanku u Solsberiju sa Hildom Šmeser, da ne nabrajamo druge „podvige”. Elem, posle nekoliko dolazaka u London i nesretanja sa Dilanom Dogom, godine 1990. u Italiji izlazi prvi, a dve godine kasnije i njihov drugi susret, cementirajući tako činjenicu da se dogodovštine dvojice junaka događaju u istom univerzumu – boneliverzumu. Tu negde u isto vreme počeo je da izlazi i Bonelijev naučnofantastični serijal Nejtan Never, od nas vremenski udaljen nekih 200 godina. Nije bilo potrebno previše čekanja da autori stvore prvu od dve (a zapravo se može reći pet) zajedničke avanture Martija i Nejtana, uspostavljajući Nejtanovu sadašnjost kao Martijevu budućnost. Istini za volju, nakon decenija avantura i gomile objavljenih priča, ova se teza poprilično relativizovala, pa je sad u statusu potencijalne budućnosti, barem sve dok scenaristi opet ne odluče drukčije.

Ipak, najvažniji od svih međusobnih susreta jeste onaj koji smo objavili kao dvanaesti broj Zlatne serije („Ambis zla”), gde se pod maskom trećeg udruživanja Martija i Dilana (a zapravo četvrtog) čitav boneliverzum spaja u jedan upravo zahvaljujući mitskom biću po imenu Zagor i njegovom suprotstavljanju Helingenu u večitoj borbi dobra i zla. Nije ni čudo što je uoči izlaska ovog susreta, ali i potom, usledila prava poplava raznoraznih team-up dogodovština.

Kako se tu uklapa Za-Te-Nej? Ova priča originalno je objavljena u Italiji pre skoro dvadeset godina, u maju i junu 2002, kao druga priča tokom proslave dvadesetogodišnjice izlaženja Martija Misterije. Za-Te-Nej je posveta Nolitinom Zagoru, i pažljivi čitaoci naići će koliko na direktne refrence poput Edija Rufusa, Titana, nindže iz „Velike zavere”, Ajron-mena (ne brinite, ne onog Marvelovog), pa i na borbu divova dobra i zla; tako i na manje očigledne kao što su Virus, junaka Pedrokijevog i Molininog stripa koji je Noliti poslužio kao inspiracija za Helingena, brod Baka Rodžersa, te žabolika stvorenja koja će se dogodine pojaviti u četvrtoj Priči iz baze „Drugde”, zajedno s Markom Tvenom…

Uživajte u čitanju!