Bzzzz!

U dubinama dubokog crnila

„Život u dubini potpuno je različit od života na površini, i u sebi nosi tajanstvene I zastrašujuće aspekte.”

Dario Arđento

Dario Arđento nije samo veliki reditelj koji je učinio izvanrednim jedan već neobično srećan trenutak italijanske kinematografije. Arđento je autor koji je, stvarajući seriju neobičnih, vizionarskih, snolikih, razuzdanih i razuzdavajućih filmova (što su, prema Umbertu Eku, osobine remek-dela), umeo da utisne neizbrisiv trag u celokupnu, svetsku istoriju filma. Od Kventina Tarantina do Nikolasa Vindinga Refna, preko Brajana de Palme, Takašija Mikea, Šinja Cukamota i Sema Rejmija, bezbroj je umetnika koji su njime bili nadahnuti i koji su mu, manje ili više otvoreno, kroz svoje radove odavali počast. Među njima je, naravno, i Ticijano Sklavi.

I evo, nakon toliko godina, prilika da se režiser susretne sa Sklavijevim junakom napokon se ostvarila. Zasluga za ovaj u paklu ugovoreni brak u potpunosti pripada Stefanu Pijaniju, Arđentovom dugogodišnjem prijatelju i saradniku, koji je, zajedno s njim, i napisao scenario za priču koju imate u rukama.

Zadatak da vizuelno oživi priču ovoga puta pripao je Koradu Roiju, jednom od najomiljenijih crtača istraživača noćnih mora, koji je oduvek na najbolji način znao da interpretira mračnu, senzualnu, romantičnu i osobenu, ponekad izvitoperenu dušu našeg junaka. A sve su to sastavni elementi Arđentove priče o Dilanu, koju imamo čast da vam predstavimo u ovom posebnom kolekcionarskom izdanju.

I to je to. Svetlo u sali sada se gasi. Počinju strava i užas.