Bzzzz!

Play it again, Sam!

Dobro nam došli nazad u tridesete godine prošlog veka, ne morate se izuvati niti skidati šešir. Na samom početku dužni smo vam odgovor koji nikada nismo dobili od tvorca serijala Alfreda Kastelija na pitanje otkud Marti i njegova družina u prvoj polovini XX veka. Naime, sa potpunom sigurnošću možemo proglasiti da je reč o jubileju koji se oteo kontroli i pretvorio u pravi pravcati spinoff. Pre pet godina objavili smo epizodu „Tridesete godine” u 42. broju naše redovne edicije Marti Misterija i na nju od vas dobili sjajne reakcije.

Stvar je u tome što je Kasteli ovom pričom želeo da obeleži tri decenije postojanja serijala, a budući da su i italijanski čitaoci isto tako dobro reagovali, DSČA odlučio je da produži život ovom alternativnom univerzumu i isporuči nam još nekoliko Martijevih postmodernističkih palp dogodovština. Slično kao i u prvom delu, pred vama je sočni galimatijas autoomažiranja, začinjen mekim rimejkovanjem i tvrdim namigivanjem popularnoj kulturi te epohe i svemu drugom što je autoru palo na pamet: mađioničar Mandrak i njegov pomoćnik Lotar, mjuzikl „42. ulica” (1933), film „Harvi” (1950) sa Džimijem Stjuartom, Gotfredsonova priča „Miki spasava lađe” (Mikijeve novine #9, 1936), Flaš Gordon Aleksa Rejmonda, filmski serijal Podvodno carstvo iz 1936. godine, strip Saturn protiv Zemlje (kod nas objavljivan u časopisu Truba 1938. godine), da navedemo samo ono najpoznatije.

Ukoliko vas zbunjuje naslov ovog broja, moramo priznati da smo za tu zabunu mi krivi, jer smo odlučili da spojimo dva Almanaha misterije u jednu celinu („Podvodno carstvo” iz 2013. i „Saturn protiv Zemlje” iz 2014. godine), odnosno da vam ih ponudimo kao integralnu priču bez pauze u sredini, s obzirom na to da se organski prelivaju jedan u drugi.

Nakon čitanja stripa sigurno ćete se zapitati u kom će se pravcu ova svojevrsna Martijeva Planeta mrtvih dalje odvijati… Edicija Almanah misterija ugašena je nakon te dve priče, ali se univerzum Tridesetih godina nastavio u ediciji Specijal (u brojevima 33 i 37). Prvi Specijal ilustrovao je takođe Đankarlo Alesandrini, dok mu je u drugom u pomoć priskočio Fabio Grimaldi. Ta dva stripa svakako ćemo jednog dana objaviti po istom principu kao ove Almanahe (dva italijanska u jednom domaćem izdanju), ali nećemo žuriti, pre toga u planu imamo da vam kroz Zlatnu seriju predstavimo neke druge pustolovine DSČM.