Bzzzz!

Crno-belo-crveni svet

Nije sve tako crno. Ponešto je i u nijansama crne i crvene. Tako svet vidi izvesni Morgan Lost, jedan od vodećih lovaca na serijske ubice u Novom Heliopolisu. To je svet u kome se Drugi svetski rat nikada nije dogodio, ali su korporacije i birokratija svejedno zavladale. Ljudi su depresivni ili na ivici ludila, zločinci su televizijske zvezde. Jedna tragična noć promenila je vlasnika malog bioskopa u melanholičnog nesaničara i borca protiv kriminala. Ali sada je sve to prošlost. Posle nebrojenih avantura, Morgan Lost se preselio u London i skrasio sa suprugom. Nije srećan, ali živi mirno. Sve dok ne sretne Dilana Doga, istraživača noćnih mora…

Predstavljamo vam Delimično Obojeni Program! Znamo, da, tako nešto sigurno ne zvuči kao dobar marketinški trik kojim se od škrtarenja na koloru pravi dobar štos. ALI: ništa takvo ovde i nije posredi. Zato je svima koji su se pri listanju ovog izdanja zbunili zapravo bolje reći ovako: dobro nam došli u svet Morgana Losta! Jer to je svet iznijansiran crnom (sivom) i crvenom bojom zahvaljujući jednoj ingenioznoj scenarističkoj dosetki: Morgan Lost pati od posebne vrste daltonizma, i čitalac je „nateran” da vidi onako kako vidi on. Pada nam na pamet: možda bi bilo još efektnije da se otišlo korak dalje, da je udešeno tako da radnju pratimo isključivo iz prvog lica, te da Morgana vidimo jedino kada on vidi svoj odraz u ogledalu. Ali verujte, to nije strip kome treba kalemiti još ideja. Teško se uopšte može dodatno razmaštati delo u koje je stara kajla Klaudio Kjaveroti utkao svu svoju stvaralačku energiju, neskriveno nameren da i poslednjeg nevernika uveri u snagu svog autorskog glasa. Previše informacija? Hajmo iz početka.

KO SU MORGAN LOST I NJEGOV AUTOR?

Prvi broj ovog bonelijevskog serijala pojavio se na kioscima u oktobru 2015. godine, nakon najava koje su prilično zaintrigirale publiku: „delimično obojeni” italijanski triler s elementima natprirodnog, iliti – gradski horor. Upravo tim rečima opisao ga je njegov tvorac, obožavaocima Dilana dobro poznati Kjavi. Nadimak je, naravno, nastao otud što je Kjaveroti toliko godina proveo kao svojevrsni „Sklavi broj 2”, pišući uporedo s njim veliki broj priča iz zlatne ere istraživača noćnih mora. Što je koliko čast, toliko i pakao gori od rudnika soli u Golkondi: ne može se biti broj 2 pored nekoga kao što je Sklavi. U direktnom poređenju s njim, sve izgleda lošije ili čak loše. I trebalo je da prođu gotovo dve decenije da se uvidi koliko nam Kjavi i njegova poetika, njegov čistokrvni horor nedostaju, sad kad ga više nema na Dilanu. Rehabilitacija Kjavija nije istorijski revizionizam – to nam jasno govori svaki esej Aleksandra Radivojevća napisan za Biblioteku DD: što ga čitaoci svojevremno onako silovito nisu voleli, to je zato što ga nisu razumeli.

A on je ostao dosledan sebi, pišući godinama najpre svog junaka Brendona, a potom i Morgana. Zahvaljujući izdavačkom elanu kuće Forma B, avanture oba ova lika dostupne su i na našem jeziku. A u saradnji s dragim kolegama, donosimo pred vas nešto što je italijanske čitaoce iskreno obradovalo: susret Morgana Losta i Dilana Doga!

Da bi se udružili junaci, udružili su se i scenaristi: Rekioni i Kjaveroti dosad su napisali šest epizoda. Mi smo objavili njih četiri. Na ostale dve se s nestrpljenjem čeka (o, videćete na kraju i zašto!) – i obećavamo da ćete ih i vi čitati sledeće godine. A što se sveta Morgana Losta tiče, ne brinite ako u njega niste upućeni. Sama priča će vas u njega uvesti, blagonaklona prema eventualnom odsustvu predznanja, a pisana tako da vas smesta ubedi kako po sve objavljene brojeve Morgana morate odmah pohitati! Zato nećemo dalje o tome. Međutim, reći ćemo koju o dilanovskom predznanju koje pri čitanju može biti od koristi (mada ni ono nije nužno).

KO SU BRI DANIJELS I „VAMPIRI”?

U Biblioteci Obojeni program već ste u dva navrata čitali savremene rimejkove kultnih Sklavijevih priča. A čitali ste i team-up epizode. Jedna takva čeka vas i u dvanaestom broju naše Zlatne serije: Dilan, Marti Misterija i čitava galerija likova iz Bonelijevog univerzuma. Ovde sad pred sobom u neku ruku imate oba: osim što je reč o udruživanju Dilana i Morgana, neki motivi iz mitologije detektiva od košmara nanovo su ispripovedani. U epizodi „Vampiri” (Biblioteka Dilan Dog, knjiga 21), krvopije su zapravo društvene krvopije; znajući koliko je korporativno zlo zastupljeno kod Rekionija, bilo je pitanje vremena kada će u nekoj od svojih priča potkačiti ovu Sklavijevu metaforu. No, jednaku pažnju (ili veću) zavređuje Bri Danijels, prostitutka u koju se Dilan zaljubljuje u jednoj od top 5 epizoda celog serijala („Uspomene Nevidljivog”, Biblioteka Dilan Dog, knjiga 7). Bri je jedna od najvažnijih žena u Dilanovom životu, čak ju je i zaprosio (zaprosio je još jedino Lili; to se venčanje, doduše, odigralo među javom i med snom). Ima još jedna legendarna epizoda u kojoj se ona pojavljuje, a uz nju i vrlo upečatljiv negativac, koji će ovde takođe umešati svoje prste (hajde, setite se sami!).

U PRETHODNIM EPIZODAMA

Radnja priče smeštena je, reklo bi se, u univerzum Morgana Losta; tamo takođe postoji Dilan, ali to nije „naš” Dilan. Ili u neku ruku jeste? Svaka stvarnost jednako je stvarna, a sudbinski događaji kao da su neizbežni u svakoj od njih. U kultnoj epizodi „S druge strane smrti”, koju ćete čitati u 30. tomu naše Biblioteke DD, Dilan pokušava da spase svoju ljubav, koja je na samrti u bolnici, tako što sklopi pakt sa samom Smrću: život za život. Detektiv od košmara pristaje da ubije osobu po svom izboru i tom „trampom” sačuva Bri. Kada Džoni Dark, negativac iz prošlosti, ponovo stupi na scenu, Dilanu zadatak postaje lakši: ubiće njega. U Morganovom svetu, tu su i Dark i pakt, ali ishod je drugačiji. U dramatičnom okršaju Dilana će spasti Morgan (ubivši Darka); dogovor sa Smrću, međutim, ovog puta je daleko gori: Dilan mora da ubije ne jednu, nego nebrojeno mnogo osoba. Suočen s takvim moralnim ambisom, bira da mu mete budu „vampiri” društva, bogati izrabljivači. U tom tajnom pohodu greškom će stradati i supruga Morgana Losta, i upravo on će dokučiti da je ubica niko drugi do njegov novi prijatelj Dilan. Kada sazna gorku istinu, Bri sama odluči da umre, ne želeći da još neko strada kako bi ona živela. Dotučeni Dilan nestaje zajedno sa Smrću, a Morgan se zaklinje da će ga pronaći i u to se ime udružuje s osobom koja Dilana najbolje poznaje: s Gručom.

U EPIZODAMA PRED VAMA

Udružujući junaka kojeg je stvorio sa junakom na čijim je pričama svojevremeno „pekao zanat”, Kjaveroti se vraća u velikom stilu: ono što je najavljeno kao „team-up” Dilana Doga i Morgana Losta ispostavilo se na kraju prošle epizode maestralnom „prevarom” – junaci uopšte nisu na istoj strani, već su suprotstavljeni, gotovo neprijatelji. Ali tandema ipak ima, i neverovatno je zabavan: Morgan i Gručo sada silom prilika rade zajedno, privikavajući se na timski rad uprkos razlikama. To, međutim, nipošto nije jedini odnos koji je ovde vredan pažnje. Povezanost Bloka i Smrti, kakvu smo videli u priči „Nikad više, inspektore Blok” ( DD #129), probija se i do ovog univerzuma, a videćemo još mnoga poznata lica. Ponešto od onoga što se „našem” Dilanu već desilo – u Morganovom svetu još nije. Jedan od najlegendarnijih slučajeva – upravo iz Kjavijevog pera – ovde tek predstoji. A kada stignete do poslednje stranice, znaćete: ni to nije sve. Saga koju stari majstor horora gradi obećava da će u svojim nastavcima mapirati sva bitna mesta dilandogovske mitologije, rastavljajući ih na komade zarad novog sastavljanja. Pred vama narasta još jedan zaseban rukavac serijala, dokazujući isto što i Bilotina Planeta mrtvih: za stvarno osveženje potrebno je stvarno izmeštanje junaka iz udobnosti rutine, hrabro putovanje na teren gde ćemo opet istinski strepeti, jer je sudbina naših junaka zaista neizvesna i sve je zaista moguće.

Spremite se, ova vožnja biće ludački dobra.