Bzzzz!

Alternativni boneliverzum

…DEL!

Jeste li preživeli? Čini se da jeste.

Prvi deo Mister Noove Revolucije, objavljen na jesen 2020, u predgovoru, koji sam napisao, pozvao je na „veliki reset” pilotovog univerzuma. Priznajem, trebalo je hrabrosti da se zavrti prvih nekoliko stranica priče u kojoj Džeri Drejk proživljava svoj privatni kjubrikovski pakao oslikan u duhu kultnog filma „Full Metal Jacket. Međutim, kada prođe inicijalni osećaj nelagode, ispostavlja se da je Mikele Mazijero odradio odličan posao. A to ste, sudeći po reakcijama, ocenili i vi, dragi čitaoci.

U drugom delu „revolucionarne trilogije”, koja predstavlja temelj novog početka našeg omiljenog pilota, Mazijero nagrađuje verne fanove koji su istrpeli tobožnje svetogrđe priređeno u prvom delu pirče. Nakon vijetnamske avanture i njenog tragičnog završetka, Drejk stiže u San Francisko, prestonicu hipi pokreta krajem šezdesetih godina dvadesetog veka (pažljivi čitaoci će umeti na osnovu jednog kadra da procene da je godina u koju je radnja smeštena 1968, preciznije jesen 1968, ali ostavljam to vama da sami otkrijete). Tamo, on na miru vida svoje traume i pokušava da započne novi život. Ali ubrzo na površinu izbija njegova nemirna priroda, i stvari kreću neočekivanim tokom.

Od sve priče o resetu, zaboravili smo da spomenemo jedan bitan detalj. Resetovanju sistema se često pribegava kada se natalože stare, beskorisne informacije koje opterećuju dalji rad – čarobna kombinacija tri tastera privremeno osveži, a potom se vratimo na „staro”, ali samo brže i ugodnije.

Upravo je to sa Mister Noovim likom i delom učinio i Mazijero, jer, kao što smo rekli, drugi deo Revolucije (sa podnaslovom „Kalifornija”) vraća nas u koliko-toliko poznate vode. Vrlo brzo se otkriva da je Džeri ipak pilot po struci, a kako stranice odmiču, namešta se rasplet koji će svima namaknuti osmeh na lice.

Matea Kremonu u ovom albumu menja Alesio Avalone, i to je takođe jedan promućuran potez autora. Kremonin crtež, meni inače prilično dopadljiv, opet je bio dovoljno „različit” da se uklopi u ton velikog reseta. Avalone je već neko čiji je stil mnogo više na tragu crtača koje pamtimo u pilotovom kreativnom timu, i samim tim potpuno odgovara temi. Njegov Drejk već sada je jasna vizuelna poveznica sa „zlatnom erom” ovog junaka, od koje se prethodno izdanje strateški distanciralo.

Uz to, Mazijero ponovo balansira sa dve radnje unutar jednog stripa. Baš kao i u Vijetnamu, kada smo ispratili Drejkov njujorški život pred mobilizaciju, paralelno sa glavnom radnjom teče i jedan flešbek koji zadire još dublje u njegovu mladost. Iskusni scenarista nas na ovaj način dodatno upoznaje sa ličnošću ovog „alternativnog” Drejka, koristeći pritom jednog dosta voljenog „sporednjaka” iz starog Boneli kanona kog je osmislio Luiđi Minjako. Scene iz prošlosti ponovo su vizuelno dizajnirane sa namerom da „odudaraju” od glavne radnje i ovde to još upečatljivije izgleda.

Ali nemojte se previše opustiti dok čitate ovo. Mazijero, kao i svaki dobar pripovedač, zna šta da iskoristi a šta da odbaci – ovaj strip nije ni povratak starog pilota, niti zbirka omaža prošlim vremenima. Samim time, u njemu ima dovoljno elemenata koji su „Vijetnam” učinili remek-delom kakvo jeste, i pažljivo su izmešani sa „starim začinima” iz kuhinje već spominjanog Minjaka, kao i pilotovog oca Gvida Nolite. I ovde, kao i u prethodniku, imamo snažne poveznice sa kulturom šezdesetih – sada je težište pomereno na hipi eru, pa se tako spominju i ikone San Franciska poput Grejtful deda i Džeferson erplejna, a značajan deo radnje prati aktivnosti Crnih pantera.

Elem, dosta priče. Ukoliko ste ispratili „Vijetnam”, onda dovde niste stigli greškom. Pred vama je novih sto i kusur strana „alternativne stvarnosti” u boneliverzumu, i nema potrebe da vas ja dalje zamajavam… neke stvari je najbolje da otkrijete sami.